Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Letný tábor Makov 2012

Meníme miesto, meníme tému, po troške obmieňame „účastníkov“ i animátorov. Niektorí rastieme, niektorí starneme (určite nie na duchu ) ale cieľ nášho tábora je stály: prežiť týždeň plný radosti, smiechu, tanca, spoznať ďalší kútik nášho Slovenska, nadviazať nové priateľstvá.
S potešením môžeme povedať, že ani v Letnom tábore v Makove tomu nebolo inak. Všetkých 85 účastníkov prežilo nezabudnuteľný týždeň v krásnom prostredí Javorníkov. Svieži a zdravý horský vzduch nám prospieval, pekné počasie prialo, a tak sme takmer do bodky mohli zrealizovať náš program na tému: SLOVENSKO. Počas jednotlivých dní sme spoznávali našu krajinu, dozvedali sme sa o nej rôzne zaujímavosti, spomínali na osobnosti, navštívili nové miesta, svojským spôsobom budovali rôzne časti Slovenska, rozprávali rozprávky, bojovali v povstaní a občas menili dejiny.
Po príchode – v nedeľu prebehli prípravné práce: nácvik táborovej hymny, výroba schránok na anjelskú poštu, zvolávačka, pamätníčky, rozdelenie do štyroch skupín podľa veku.

Pondelok: ZAUJÍMAVOSTI
V štyroch skupinkách sme zdolávali horskú túru hrebeňom Javorníkov. Každá skupina postupne nachádzala svoje obálky, v ktorých boli ukryté otázky o Slovensku a jeho zaujímavostiach- náročnosť otázok podľa vekového zloženia skupiny. Prešli sme Malý i Veľký Javorník a správne odpovede nás postupne priviedli k cieľu nášho putovania: Vyhliadka STRATENEC (1055m).  popoludní si každý vlastnoručne vyrobil svoje tričko, aby ho už na ďalší deň mohol použiť ako dres počas kvalifikácie na olympiádu.

Utorok: ŠPORT
Počas dopoludnia prebiehala kvalifikácia „slovenských športovcov“ na popoludňajšiu olympiádu. Zdolávali sa rôznorodé prekážky, lámali rekordy, skúšal sa športový duch. Po úspešnej kvalifikácii, zasadla športová porota, ktorá porovnala všetky výsledky a vyhlásila: najlepšieho športovca z každej disciplíny a z každého družstva (podľa veku) vybrala po zrátaní a zhodnotení všetkých bodov  troch najlepších športovcov. Na popoludňajšiu olympiádu sa teda kvalifikovalo 12 športovcov: 7 žien a 5 mužov. Po slávnostnom ceremoniály boli všetkým športovcom odovzdané symbolické medovníkové medaile, ocenení najlepší športovci a potom nastal boj o drahé kovy. Všetci olympionici zabojovali v náročnom prekážkovom behu na čas. Zvládli to perfektne len za pár sekúnd. Večer prebehlo ešte svojrázne olympijské štúdio – zhrnutie celého dňa: prezentácia fotiek spojená s komentármi a rozhovorom s najlepšou športovkyňou.

Streda: HISTÓRIA
V skupinách tentokrát rôznorodého zloženia sme budovali Slovensko. Vedúci skupinky si vytiahli obrázok , na ktorom museli spoznať o aké mesto, pamiatku, vrch sa jedná a potom so svojim teamom určili polohu na „mape“. Z rôznych prírodných i menej prírodných materiálov z najbližšieho okolia budovali napr.: Most Apolo, Kriváň, Pamätník SNP, Ochtínsku aragonitovú jaskyňu, Chrám sv. Alžbety, Bojnické kúpele, Spišský hrad. Fantázia a zručnosť sa nedali zahanbiť a tak vznikol veľmi zaujímavý pohľad na našu krajinu.
Popoludní sme sa vydali na bojovú misiu: najprv bojovali udatní partizáni v SNP, a neskôr zase prebehli boje proti Turkom. Večer sme ešte skladali skúšku odvahy: v malých skupinkách sme absolvovali nočnú strašidelnú prechádzku a veru nebolo nám všetko jedno.

Štvrtok: ROZPRÁVKY
Slovenské rozprávky a večerníčky boli témou ďalšieho dňa. V originálnych disciplínach podľa rozprávky napr. Budkáčik a Dubkáčik – nájsť v lese bravčovú paštétu, s Deduškom Večerníčkom zavesiť hviezdy, ktoré sme si vyrobili u Danky a Janky, Maťko Klinček nám kázal nájsť tri liečivé bylinky na ošetrenie zraneného turistu z rozprávky o Troch tatranských svišťoch, pomôcť postaviť vatru Jurošíkovi, Maťkovi a Kubkovi zahnať ovce do košiara, Bambuľke zbaliť balík, Rytier Malíček nám zdokonalil kondičku.
Popoludní sme si vyžrebovali jednotlivé rozprávky a nacvičovali krátky program na večer. Vtipné i poučné príbehy nás zabávali celý večer.

Piatok: KULTÚRA, HUDBA, TANEC
Náš tábor vyvrcholil dňom plným tanca a zábavy. Predpoludním sa uskutočnil maratón eRko-tancov. Potom sme sa rozdelili do 9 skupín z objektívneho hľadiska sme si opäť žrebovali hudobné žánre: domorodé, ľudové tance, metal, opera, muzikál, disco, hip-hop, latino, baroko. Decká zahviezdili i na tanečnom parkete. Výkony jednotlivých tanečníkov i skupín boli prekvapujúce a veľmi kreatívne. A tak sme sa opäť dobre pobavili.
Počas celého tábora prebiehali tvorivé dielne, mali sme možnosť sa i vyšportovať: zaplávať si v bazéne, zaskákať na trampolíne, zahrať futbal, prechádzky, preliezky, spev, tanec, spoločenské hry…

Z nášho tohtoročného tábora sme odchádzali ako jedna dobrá a veľká partia, ktorá sa teší na ďalšie spoločné akcie, stretká….