Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Letný tábor Bystrá 2019

Bežte si spraviť pukance, limonádu, nájdite ovládač od TV a… Klik. Televízia sa môže zapnúť. A môžeme zas presedieť poobede a večer pred televízorom, tlačiť pukance, nalievať sa sladenou vodou a vykonávať najťažší šport na svete – gaučing.

Áno, presne toto je to, čo sme nechceli dosiahnuť na tábore. Hoci sme celý týždeň akoby sedeli pred telkou, ale nepriberali sme, a nehlúpli pri svetlách obrazovky. Toto je to, čo sme chceli deti odnaučiť, a ukázať im, že televízia nemusí byť len taká akú si ju predstavujú a poznajú ju. Ale poďme pekne od začiatku, aby sme to uviedli na správnu mieru. Tak sa teda pekne teraz usaďte a spoznajte televíziu tak trošku netradične. ☺

Celý náš príbeh sa začal v nedeľu po príchode detí. Len čo sa ubytovali a vybalili, presunuli sa do spoločenskej miestnosti, kde ich už čakala mama dvoch neposedných bratov – Miška a Aďka. Hneď ako sa deti usadili, vbehli do miestnosti Miško a Aďo a začali pobehovať, naháňať sa, otravovať mamu a robiť neplechu. Zúfalej mame nezostávalo nič iné, ako ich poslať pred televízor, aby mala aspoň chvíľku kľud. Problém nastal v tej chvíli, keď chlapci zistili, že doma nemajú televízor. Keďže to však boli veľkí výmyselníci, zadali deťom úlohu:  každá si izba vybrala jednu rozprávku alebo film, ktorý by si mohli chlapci pozrieť. Kým nacvičia kratučkú ukážku z danej rozprávky/filmu, oni zatiaľ vyrobia televízor. Každý sa pustil do svojej úlohy a chcel ju splniť na 100%. Keď sme sa opäť stretli, deti mali nacvičené ukážky a chlapci mali vyrobený televízor. Najprv však prišiel ujo, ktorý nám porozprával o histórii televízie. Dozvedeli sme sa véééééľa nového a hlavne, ako samotná televízia vznikla. Potom sa spoločne usadili a pozerali a hádali jednotlivé scénky. Po takomto úvode, chlapci s mamou vysvetlili deťom hlavnú myšlienku tábora– „Zapni telku, zapni seba.“  Následne sa deti rozdelili podľa smajlíkov do skupín a vyrobili si anjelskú poštu. A bol tu záver úvodného dňa. Všetci sme nedočkaví a zvedaví, čo prinesie ten ďaľší.

PONDELOK
Ako si tak telku prepíname, zrazu sa ocitneme v historickom filme. Prišiel k nám kráľ Artuš, ktorý hľadal svojho nástupcu. Najvhodnejším adeptom bol ten, kto ako prvý spozná všetkých ľudí a tvorov zo života spomínaného kráľa. Všetky deti sa rozbehli a pomocou hry “Ovocníčkovia”  spoznávali jednotlivé osobnosti a bytosti. Keďže najrýchlejšie boli hneď dve dievčatá, muselo sa rozhodnúť, ktorá bude kráľovnou. A ako inak by sa to spravilo, ak nie vytiahnutím meča zo skaly. Tu však nastal ďalší zvrat a obe dievčatá túto ťažkú úlohu hravo zvládli. Neostávalo teda nič iné ako boj. Každé dievča dostalo rovnaký počet vojakov a pri boji sa malo rozhodnúť, ktorá bude vládnuť. A tak sa začal boj o vlajku. No a pri tom sa už našiel ten pravý víťaz a teda Artušov následník. Prebehla slávnostná korunovácia a my sme sa mohli vyhladovaní vrhnúť na obed. Po dobrom obede a poobednom oddychu sme sa dozvedeli, že chlapci prepli kanál a razom sme sa ocitli v detektívke. Netrvalo dlho, a zistili sme, že nám chýba jeden člen tábora. Pomocou rôznych úloh a svedkov, ku ktorým sme sa museli dopracovať, sme sa dostali až k podozrivým. Celý čas nám pomáhal detektív Poirot.  Od podozrivých sme zobrali odtlačky a vďaka svedkom sme našli zbitého chýbajúceho člena. Vďaka odtlačkom na mieste činu a odtlačkom od podozrivých sme našli páchateľa a detektív nám už len objasnil, ako to celé bolo. Že poškodený prebral vinníkovi frajerku a on sa mu za to pomstil. Nakoniec si však odpustili a my sme vyriešili detektívku. Už zostával len jeden nevyriešený prípad, a to to, čo bude na večeru. Na to sme však prišli rýchlo a mohli sme sa najesť. Po večeri si prichystala mama pre synov prekvapenie. Keďže boli pri výrobe televízoru takí šikovní a poslúchali celý deň, pozvala na návštevu niekoho, koho mali chlapci veľmi radi: Mira Jaroša. S ním sme si zatancovali, zaspievali, rozprúdili zábavu a v dobrej nálade ukončili deň.

UTOROK
Po rannej rozcvičke, modlitbe a raňajkách, sme sa opäť stretli pri televízore a čakali, čo mama s chlapcami zapnú. A zapli dokumentárny film o špeciálnej zdrevenenej sove, ktorá sa nachádza pri Bystrianskej jaskyni. Chlapci ju chceli strašne vidieť, a keďže sme bývali len pol hodinku od Bystrianskej jaskyne, mama sa rozhodla, že nás tam vezme. Cestou sme zbierali drevené kolieska, na ktorých sme lúštili písmenká a prišli na nápis HOREHRONIE – miesto kde sme boli. Krásy a zaujímavosti  Bystrianskej jaskyne nás naozaj očarili, veľa sme videli a dopočuli sa. Pri východe nás čakala zdrevenina sovy. Spoločne sme sa s ňou odfotili a vrátili sme sa vyhladovaní na obed. Po obednom oddychu sme prišli na ďalší zaujímavý fakt, a to ten, že v blízkosti nášho ubytovania sa nachádza vzácna čokoládolistá orchidea. Pomocou rôznych nápovedí a kvízu sme sa dopátrali až k príbehu o orchidei a aj k jej plodom. Keďže orchidea má schopnosť presúvať sa, nestihli sme ju. Ale jej sladké plody chutili naozaj každému. Po občerstvení deti trošku preskúšali i mamu s chlapcami. Dávali im otázky o jaskyni a keď nesprávne odpovedali dostali “trest”. Avšak už počas kvízu deti znovu prepli, čo nemali spraviť. Prepli totiž na zámenu manželiek. Mama teda odišla, a prišiel namiesto nej tato. Na veľké rozčarovanie všetkých účastníkov tábora, však prebehla i zámena animátorov. Toľko rečí, frflania, poznámok sme už veru dávno nepočuli :). Nenápadne sme tak zistili ako je všetkým dobre, ako už v skupinkách fungujú a nie sú potrebné žiadne zmeny. To bolo veru potrebné riadne rozdiskutovať a tak keď sa znovu vrátila mama a konalo sa „medzi 4 očami“, Mama s tatom si všetko dosť svojským spôsobom  vytmavili . Chlapci šťastní, že je mama doma, pripravili na privítanie pyžamovú párty.

STREDA
V stredu keď sme sa stretli po ranných úkonoch pri televízore, chlapci zapli western. To bolo srandy ako sa naháňali a tvárili sa ako po sebe strieľajú. Problém však nastal vtedy, keď zostali smädní. Na to aby sa napili potrebovali westernovskú krčmu. Na tú si však museli zarobiť. A preto spoločne s deťmi začali obchodovať s rôznym tovarom a získavať peniaze. Mali na výber aj nelegálny tovar, mohli kupovať a predávať. Riziko bolo iba také, že keď ich chytil šerif, prišli o všetok tovar a polovicu zarobených peňazí. Keď však dohrali, dokopy mali všetci dostatok peňazí na to,  aby si postavili bar a mohli sa napiť. A vlastne aj naobedovať, keďže peniaze investovali do jedálne na obed… ☺ Po obednej pauze musela ísť mama preč, a preto poslala deti ku babičke. Tá ich spoločne zobrala na dedinskú zábavu, kde nám vyhrával naživo Šláger. Babka s kamarátkami vyrobila deťom tričká, ktoré sa podobali krojom, takmer takým ako ona nosila zamlada. Ako sa patrí po senzačnej zábave sme mali i dedinské hody – večeru. Po nej ešte pred správami na nás čakal “obľúbený” telešoping. Našťastie ten náš bol smiešny a zábavný, a tak nám dodal dobrej nálady do nastávajúcej nočnej hry.

ŠTVRTOK
Hneď ráno si chalani  zapli TV OČKO. Ako však pozerali, všetko bolo nudné  a nezaujímavé. Preto sa s deťmi rozhodli, že nakrútia vlastné videoklipy. A tak sa do toho zodpovedne  pustili. Kým každá skupinka natočila vlastný klip, zostrihala ho a upravila… to bolo roboty. Ani sme si neuvedomili ako sme ľahko zvládlli upršané dopoludnie. Po chutnom obede sa ku nám dostala správa, že večer bude v TV nultý ročník “Bystrá má talent”. Všetky deti sa rozbehli a jednotlivo alebo v skupinkách  si pripravili svoje číslo na večer pred porotu. Na začiatku večerného živého vysielania, sme si pozreli spoločne naše natočené videoklipy. Ani mama s chlapcami sa nedali zahanbiť a jedno natočili aj oni.. Všetci sme sa pri tom riadne zabavili. Konečne dorazila aj slávna porota a predvádzanie talentov sa mohlo začať. Tancovalo sa, spievalo, i hralo a nechýbala ani akrobacia, či kúzelník. Keďže talentov bolo mnoho a porota to mala ťažké, na záver vybrala iba 4 čísla, ktoré si mali  pripraviť svoje finálové vystúpenia.

PIATOK
V piatok len čo sme sa rozcvičili, najedli a pomodlili, našu zem napadli zlé sily. To už totiž chlapci prepli na fantasy. Našťastie nám prišli na pomoc hrdinovia z Marvelu. Spoločne nás všetkých vytrénovali a my sme boli tak pripravení bojovať so zlými silami. Vďaka tomuto tréningu sme ich porazili a tak sme zachránili svet. Za odmenu sme si dopriali skvelý obed. Po obede, ku každej skupinke prišla postavička z nejakého filmu ako napríklad pirát, avatar, Alica z krajiny zázrakov či Falko a Elsa. S postavičkami sa obliekli ako všetci v tom filme, postavili si príbytky, či nacvičili piesne a tance. Tie sme si po večeri spoločne všetci ukázali a poslednýkrát sme prepli program v telke na  silvestrovskú zábavu. Vyvrcholením bolo finále Bystrá má talent, ktoré vyhrala Sárika s jej anjelským spevom. Potom sa už rozprúdila rozlúčková silvestrovská párty, nechýbalo šampanské ani ohňostroj. Plní zážitkov z celého týždňa, kedy sme spoznali, že telka nemusí byť len nudná, ale i zábavná a poučná sme ukončili naše “spoločné televízne prepínanie”.

SOBOTA
V sobotu sme sa po raňajkách pobalili, nastúpili do autobusov a odcestovali od televízneho dobrodružstva opäť domov k rodinám, aby sme im vyrozprávali zážitky a ukázali, že nemusia príbehy len pozerať v televízii ale môžu ich aj sami zažiť.

0 komentárov

Žiadne komentáre

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *