Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Letný tábor Škutovky 2013

Keď leto vrcholí , vrcholí  i naše celoročné snaženie a prichádza zaslúžená odmena,  ktorou je týždňový letný tábor – my mu hovoríme veľký.  Všetci chceme prežiť týždeň plný pekných a nezabudnuteľných zážitkov, upevniť naše vzájomné vzťahy, nadviazať nové priateľstvá, spoznávať naše Slovensko…
Ani v tábore na Škutovkách tomu nebolo inak.  Náš príchod v sobotu 3. augusta 2013 bol ešte v čase a priestore reálnom. No potom, ako naši šikovní  táborovníci  zhotovili detailne prepracovaný časostroj, začalo sa veľké PUTOVANIE V ČASE!
V nedeľu nastala tá správna chvíľa na prvé testovanie nášho stroja. Nakoľko niektoré chybičky neboli ešte „vychytané“,  tak naše putovanie do roku 980 sa trochu skomplikovalo a my sme sa ocitli v rokoch 80-tych lenže 20. storočia. Nikomu to však neprekážalo, pretože aj táto doba mala svoje zaujímavosti.  Ako sa púšťajú platne na gramofóne?  Ako sa používa písací stroj a odstraňuje preklep? Rubikova kocka, céčka, skákanie škôlky , gumy, hranie guličiek, či výroba „joja“ …a  „ Když se podaří, co se dařit má !“ tak 80 detí tancuje Spartakiádu ako sa patrí! Aj večerníčky tej doby majú svoje  čaro,  o tom nás vo večernom galaprograme, ktorý nasledoval hneď po nedeľnej chvíľke poézie, presvedčili  známe postavičky Lolka a Bolka, Ferda Mravca, Danky a Janky, Vlka a zajaca, Boba a Bobeka,  Majky z Gurunu.
V pondelok i počas ostaných dní náš časostroj fungoval už na 100%, a tak naše putovanie prebiehalo bez komplikácii.  Krásne princezné a rytieri nás vítali v stredoveku a spolu s nimi sme sa priučili mnohým veciam ich doby. Streľba lukom, hod kopijou, boj s ozrutným  drakom, dvorenie dámam či  šermovanie to zvládali udatní bojovníci, z ktorých najlepší boli pasovaní za rytierov. Ani dámy  či kontesy to nemali také jednoduché: pripraviť róby, jedlo a sálu na večerný bál im celkom dalo zabrať.  Zvládli to bravúrne, a tak bál mohol prebiehať v „úplnej“ noblese.
V utorok sme navštívili novovekých Indiánov, ktorí  nám tiež ukázali nejaké svoje vychytávky ako sú lapače snov, náramky či čelenky. Šili a strapkali  sme pravé indiánske šaty. Aj totem sme zmaľovali poriadne. V indiánskom duchu sa niesol i výmenný  obchod, ktorý  úspešných obchodníkov priviedol k pokladu, ak však medzitým napadli do zajatia  zlým banditom. Všetkým však pomáhala záhadná Indiánka. Večer sme sa spoločne naučili tanec Wotang-šu a múdry Šaman nám ukázal čarovanie s ohňom.
V stredu nám krásna príroda  v celom okolí nám spríjemňovala  cestu do praveku. Naše putovanie smerovalo k  Brankovskému vodopádu. Cestou k nemu sme museli spĺňať úlohy a zbierať náramky sily, umu a odvahy v rôznych disciplínach: hod diskom, lov rýb, ryžovanie zlata… V cieli nášho putovania  pod obrovskou skalou sme si vychutnali  pravú dobu kamennú. Aby nám cesta späť ubiehala rýchlejšie zabavili sme sa hrou Bambus.  Večer sme ešte popracovali na našich táborových tričkách a zanechali na nich  rôznofarebné otlačky našich rúk.
Vo štvrtok sme sa ocitli v záhadnej krajine všelijakých príšer.  Až tie nám vysvetlili, že sa nachádzame vo svete Fantasy, ktorým  nás budú sprevádzať  kiklopi, zombíci, víly, škriatkovia, mimozemšťania, hobiti, upíri a strigy. Svoje klany nám ospievali v duchaplných piesňach a musíme uznať, že i ich svojské príbytky,  nám prezradili niečo o ich čudesnom  živote. Naša fantázia, a nielen tá pracovala i počas nočnej hry, v ktorej sa nám tieto príšery ukázali opäť v inom svetle resp. tme  🙂
V piatok sa niesol v duchu budúcnosti, keď raz budeme svetoznámi  a slávni  a ocitneme sa v Hollywoode.  Herecké výkony vo večernom  zábavnom programe sú odrazovým mostíkom našich  budúcich kariér. Tešíme sa z tohto spoločného večera, ale i z  celého tábora, v ktorom sme zažili SRANDY KOPEC   🙂 🙂 🙂